OSTROWSKI PORTAL INTERNETOWY : informacje z miasta, fotorelacje z wydarzeń, darmowe ogłoszenia, baza ostrowskich firm i więcej..

Internet z promaxu

Informacje dotyczące naszego miasta.

Moderatorzy: sector, szymon

Internet z promaxu

Postprzez PaPuX » 17 Sty 2008, 17:40

Kto ma z was internet z promaxu i dostaje mniejszą przepustowość niż w umowie.

Jak to jest możliwe że prawie przez cały dzień przy łączu 2Mb podają mi niecałe 700kbps??
Dopiero jak kładę się spać o godz 00:00 mam 2Mb full.

Koleś w promaxie tłumaczy się że wszystko jest w porządku i on nic nie może zrobić bo to tylko komputer. I ten niby ich serwer nie potrafi pociągnąć ludzi w samej sieci lokalnej nie mówiąc już o reszcie świata.

Miał ktoś taki problem?? Wiecie jak to rozwiązać??

dodam że jakiś miesiąc temu wszystko działało ok przez całe 24h 2Mb.
PaPuX
 
Posty: 10
Rejestracja: 17 Sty 2008, 17:23


Postprzez OstrowTV » 17 Sty 2008, 17:57

Najważniejsze jest to, że w Promaxie 1 kB to 1000 bitów zamiast 1024. Po drugie, to takie firmy dostarczające internet, nigdy nie mają gwarantowanej prędkości, gdyż oni widzą ile realnie ludzie ściągają w danej chwili, mimo że mają wykupione 512 kbps czy 1 Mbps. By móc wówczas zaoferować atrakcyjniejszą cenę, a i sobie porobić oszczędności, to hurtowo kupują powiedzmy 70 Mbps i to w miarę wystarcza. Jakiś czas temu ta firma przyspieszyła w niektórych opcjach abonamentowych prędkość i podejrzewam, że czasami ogólny limit łącza dla wszystkich jest wykorzystywany w pełni.
OstrowTV
 
Posty: 46
Rejestracja: 09 Cze 2007, 14:07
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez moper » 17 Sty 2008, 18:40

kolego ja mam wykupione łącze 1mbit w promaxie
wg speedtest.pl mam (robiłem np teraz test) 961kbit/s
więc uważam, że co jak co, ale promax daje dobre łącza

nie wiem skąd masz łącze 2mbity jak największa oferta jest 1,5mbita (i to chyba tylko dla firm)

no chyba, że teraz się coś zmieniło, albo masz jakieś indywidualne warunki umowy;)

2mbity są od godziny 00 do 08 - jest to usługa noc, płatna dodatkowo.
mam to wykupione i jak robie w nocy testy to też mam bardzo dobry wynik.

pozdrawiam.
moper
 
Posty: 2226
Rejestracja: 23 Paź 2003, 13:29
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez Sasza » 17 Sty 2008, 19:24

zmieniło sie ;) ja miałem 1,5 mega i teraz podniesli do 2
i osoby fizyczne tez moga go miec ;)

aktualnie mam 1751 kbit/s
Awatar użytkownika
Sasza
 
Posty: 679
Rejestracja: 04 Cze 2006, 10:09
Miejscowość: Osw

Postprzez PaPuX » 17 Sty 2008, 19:45

Piszcie dalej jaki macie przepustowości i problemy z internetem w promaxie to da mi obraz sytuacji czy męczyć operatora reklamacjami czy zmieni usługodawce na innego.

Mieszkam w okolicach Odolanowa i od 3 tyg. internet chodzi o na 1/3 gwizdka, a przed miesiącem miałem cały dzień 2mbit.

POZDRAWIAM
PaPuX
 
Posty: 10
Rejestracja: 17 Sty 2008, 17:23

Postprzez bartek_1990 » 17 Sty 2008, 20:00

Obecnie mam 649kbit/s przy internecie 1mbit. w porównaniu do sytuacji z przed dwóch dni, to i tak jest całkiem nieźle. Wtedy 50%stron nie ładowało się (przekroczony limit czasu połączenia), jak około godziny 18 rozłączyło gada-gadu tak do 24 już sie nie zalogowało. Próbowałem zresetować modem, ale po odłączeniu od prądu nie był w stanie ponownie zalogować sie do sieci (uczynił to dopiero następnego dnia rano). Aż do tej sytuacji nie narzekam na internet z kablówki, nie licząc pojedynczych wpadek, ale ostatnio to przesadzili trochę :x Z tego co słyszę, to mimo wszystko kablówka wcale nie jest taka zła w porównaniu do problemów z neostrada 8)

Image
bartek_1990
 
Posty: 13
Rejestracja: 04 Lis 2006, 19:27
Miejscowość: Ostrów Wlkp.

Postprzez sector » 17 Sty 2008, 20:14

2 dni temu Promax mial problemy ze zlaczem i faktycnzie transfer byl marny, a polowa stron nie dzialala. Jednak teraz chyba juz jest ok.
Drodzy konsumenci! Czerwony STOP, niebieski HOP!
A tu pare moich fotek Ostrowa: http://www.panoramio.com/user/1130680
Awatar użytkownika
sector
Moderator
 
Posty: 2126
Rejestracja: 21 Lip 2005, 18:26
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez moper » 17 Sty 2008, 20:21

fakt, promax niedawno miał jakiś problem i mogło coś nie działać, ale z perspektywy kilku lat ja twierdzę, że jest bardzo dobrze.
promax zawodził tylko na początku, kiedy mało kto w Ostrowie miał internet, pamiętam że mieli wtedy łącze 4mbity z tepsy (dla wszystkich:D), później umowa z telenergo (czy jakoś tak) i od tamtego czasu nie narzekam i nie śledzę ich rozwoju. Teraz jest naprawdę dobrze.

nie wzorujcie się na gg bo to jest tak awaryjny komunikator, że szkoda gadać.
moper
 
Posty: 2226
Rejestracja: 23 Paź 2003, 13:29
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez bartek_1990 » 17 Sty 2008, 20:32

Wiem, że na gg nie ma co się wzorować, jednak nijak nie dało sie go uruchomić nawet zmieniając serwery. Natomiast po podłączeniu internetu z innego źródła wszystko łączyło sie natychmiastowo.

P.S. Teraz mam jedyne 363kbit/s i ping 210ms :evil:
bartek_1990
 
Posty: 13
Rejestracja: 04 Lis 2006, 19:27
Miejscowość: Ostrów Wlkp.

Postprzez moper » 17 Sty 2008, 21:57

ja mam nadal dużo ponad 900 czyli wszystko ok

rozumiem, że testy robicie przy wyłączonych ściągaczkach?;)
moper
 
Posty: 2226
Rejestracja: 23 Paź 2003, 13:29
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez irek » 17 Sty 2008, 23:04

ja mam radiowy w centum miasta 1mb i nigdy nie narzekam.. srednia predkosc to: Download speed: 1,052.16 (131.52) 100%
Upload speed: 394.19 (49.27) 100%
Latency: 260 milliseconds

!mb to 1024..... czyli mam na plusie ;-)
Awatar użytkownika
irek
Site Admin
 
Posty: 233
Rejestracja: 26 Lut 2005, 11:46
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez PaPuX » 17 Sty 2008, 23:47

jako że zajmowałem się administracją łączy internetowych przeanalizowałem ruch w sieci i wynika że ich sieć lokalna nie daje sobie rady z natłokiem użytkowników.

Ping mam normalnie do promaxu 9ms
niestety download dopiero teraz jest godz 23:39 mam pełne 2Mb ale obawiam się i wręcz jest to pewne że jutro rano spadnie do 500kbps a płacić muszę 121zł więc niejeden z was by się wkurzył


Przepustowość 23:46
Image
Image
Image

jutro wlepię poranne wyniki.

Swoją drogą w multimo za tą cenę mogę mieć 6Mb.
PaPuX
 
Posty: 10
Rejestracja: 17 Sty 2008, 17:23

Postprzez moper » 18 Sty 2008, 00:55

fakt, że ceny w promaxie do niskich nie należą, ale...
dziwne to, bo ja zawsze mam troszkę poniżej tego, za ile płacę.:/
teraz mam 1894 (teoretycznie powinno być 2048)... jak dla mnie to wystarcza, szczególnie zważywszy na to, że z neta korzystają obecnie 2 kompy...
może coś u Was jest nie tak, u mnie łącze jest takie, jak być powinno...
moper
 
Posty: 2226
Rejestracja: 23 Paź 2003, 13:29
Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

Postprzez PaPuX » 18 Sty 2008, 13:00

U mnie także z łącza korzystają 2 kompy i jak mam 1700 to się ciesze bo z reguły przy 2Mb mam 600kbps
PaPuX
 
Posty: 10
Rejestracja: 17 Sty 2008, 17:23

Postprzez PaPuX » 18 Sty 2008, 14:37

2Mb Popołudnie
test wykonany na jednym komputerze

Image

Paranoja :evil: :shock:
PaPuX
 
Posty: 10
Rejestracja: 17 Sty 2008, 17:23

Następna

Wróć do Miasto Ostrów Wielkopolski

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości